Tweewielers - Mountainbike

Halverwege de jaren 80 van de vorige eeuw raakten stalen frames steeds meer naar de achtergrond nadat de “vaak lichtere” aluminium maar ook magnesium frames werden geïntroduceerd. Hierdoor nam de kwetsbaarheid van de wielrenfiets eveneens toe. Als voorheen, na een valpartij een metalen frame uit het lood stond, kon dit door de fietsenmaker deskundig worden gericht; of een deuk in een framebuis kon vrij eenvoudig worden verholpen met het vervangen van een framebuis.

Aluminium laat zich niet richten en het eventueel vervangen van een framebuis (deuk in de buis) bleek vaak ook niet economisch haalbaar. Schadeherstel werd hierdoor al vrij snel duurder en ingewikkelder. Vervolgens werd het veel duurdere composiet (carbon) materiaal geïntroduceerd. Dit vederlichte materiaal bleek door zijn specifieke eigenschappen uitermate geschikt voor toepassingen in de wielren- en mountainbike-industrie. Echter de toenemende kwetsbaarheid van dit materiaal bleek eveneens al gauw een feit. In veel gevallen bleek het composiet materiaal niet bestand tegen valpartijen en schokdempingen van buitenaf.

Carbonreparaties waren in de beginperiode uit den boze. Volgens deskundigen liet carbon zich niet repareren en bij schade was vervanging van het onderdeel en/of het gehele frame een feit. Aangezien het carbon niet alleen in toenemende mate in frames en voorvorken werd toegepast, maar ook in velgen en wielsets, alsmede in zadels en stuurbochten werd de schadelast steeds hoger. Om het verzekeringsproduct betaalbaar te houden heeft AVI zich als enige expertisebureau intensief met eerder genoemde technologische ontwikkelingen beziggehouden. In veel gevallen behoort (onzichtbaar) carbonherstel inmiddels tot technisch verantwoorde mogelijkheden mits dit op deskundige wijze en onder begeleiding plaats vindt. AVI is zich bewust van het feit, dat schadeherstel en schaderegeling in de wielerindustrie in veel gevallen gepaard gaat met een vorm van fabrieksgarantie. Hierdoor treden vaak conflicterende belangen op. Derhalve is het maken van goede afspraken bij schadeherstel een vereiste.

AVI Mobiliteitsexpertise | Postadres: NL - 7160 AA Neede | info@avischade.nl | Webdesign: InStijl Media